Peter Svensson, driftsamordnare Västtrafik, vill se fler poliser på Resecentrum. Foto: Håkan Montelius/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKÖVDE

Stöket fortsätter på Resecentrum

”Det har en lugnande effekt”
1:35 min

Västtrafik vill nu att polisen ska börja patrullera oftare på Resecentrum i Skövde för att man ska komma till rätta med de ungdomsgäng som hänger där. Idag har Västtrafik därför kallat till ett möte med polisen.

– Vi vill framförallt få en dialog med polisen och diskutera hur man kan lösa de här ordningsproblemen. En lösning kan kanske vara att polisen försöker närvara i större utsträckning än vad man gör idag. Jag tror att det har en lugnade effekt, säger Peter Svensson som driftsamordnare på Västtrafik.

Flera av dem som jobbar nere på stationen i Skövde har tidigare berättat om stora problem med trakasserier och snatterier från ungdomar som hänger där. Man menade också att både resenärer och personal kände sig hotade.

Fem gripande om dagen
Efter larmen hyrde Västtrafik in egna säkerhetsvakter. Statistik från vaktbolagen själva visar att de i slutet av mars, när problemen var som störst, gjorde i snitt fem ingripanden om dagen. Problemen minskade sen, men efter att vakterna togs bort så har ungdomarna börjat komma tillbaka. Och att ha ett privat vaktbolag som patrullerar nere på stationen dagligen är ingen ekonomiskt hållbar lösning för Västtrafik.

– Det kostar ganska mycket att ha en sån åtgärd permanent. Och det finns inte de pengarna i Västtrafiks budget i dagsläget, säger Peter Svensson.

Istället menar man från Västtrafiks sida att polisen borde vara mer synlig på resecentrum. Om en patrull regelbundet skulle ta en kort runda nere på stationen tror Peter Svensson att det på sikt skulle förbättra situationen.

– Man kan inte ge upp den här frågan, utan den måste bearbetas hela tiden så att vi kan försöka att hitta några långsiktiga lösningar på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".