1 av 4
Platsen där lastbilen rasade ned för branten. Foto: Räddningstjänsten
2 av 4
Polis och räddningstjänst på plats vid olycksplatsen. Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Här inträffade olyckan utanför Järpås (Klicka på kartan för att se större). Bild: Casuskarta / Bing
4 av 4
Mikael Bengtsson, räddningstjänsten Västra Skaraborg. Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg
Dödsolycka i Järpås

Kvinna dödsstörtade med lastbil utför stup

3:09 min

En kvinna, född 1945, omkom på måndagsmorgonen när hennes lastbil störtade 20 meter ut för ett stup i en bergtäkt i Stora Munkebo i närheten av Järpås, i Lidköpings kommun.

Räddningstjänsten fick larmet vid 07.30-tiden och under förmiddagen informerades lastbilsförarens familj om det som hänt.

Voltade med lastbilen
Det var när lastbilen skulle tippa sprängsten från flaket som fordonet började rulla bakåt och nedför branten. Den kvinnliga föraren föll 20 meter och voltade flera gånger med lastbilen. Kvinnans liv gick inte att rädda.

– Vid tippningen blir det extra tyngd på bakhjulen och där har något brustit i markförhållandena, som gör att lastbilen tippar snett bakåt, säger Mikael Bengtsson som är insatsledare för räddningstjänsten i västra Skaraborg.

Enligt polisen var kvinnan död när patrullen kom till platsen. Ett antal personer på arbetsplatsen bevittnade den dramatiska olyckan.

– Det var andra lastbilsförare som skulle göra samma sak och stod på kö, men även personal nere i hålan, säger Mikael Bengtsson.

Skakade vittnen
Vid en samling efter olyckan var flera ur personalstyrkan skakade efter vad de varit med om under morgonen. Nu handlar det om hur man går vidare för att bearbeta den här typen av upplevelse.

– Det kommer troligtvis fler reaktioner på det här. Vi startar igång processen för att kunna behandla det här resten av dagen, veckan, året och livet. De tar ju med sig det här hela tiden, flera av dem.

Polisen genomförde en teknisk undersökning av olyckplatsen under måndagen och man ska nu gå vidare med att undersöka själva lastbilen. Man ska också utreda vilket ansvar arbetsgivaren har.

På tisdagen kommer även inspektörer från Arbetsmiljöverket besöka olycksplatsen och utreda hur olyckan kunde inträffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista