- Vi vill att kommunen sätter värde på musiken, säger trummisen John Thorner.
Musik

Snart blir det tyst i Falköping

1:39 min

Till årskiftet tvingas över 200 musiker i Falköping att lämna sina replokaler. Den gamla sjukhusbyggnad där de idag håller till i ska då renoveras och sannolikt göras om till lägenheter. Och vart alla musiker då ska ta vägen, ja det är det ingen som vet.

Ja, snart tystnar musiken i alla de 25-tal replokalerna i musikhuset "Åttan" i Falköping, där idag över 200 musiker håller till med stöd av kommunen, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.

Fastighetsbolaget som äger huset har sagt upp kontraktet med kommunen och om bara ett halvår ska musikerna ut - något som trummisen John Thorner i bandet Sir Bigalot säger är en verklig katastrof, eftersom huset är så mycket mer än bara några slitna gamla replokaler.

– Det här betyder allt för oss musiker i Falköping. Det är en fantastiskt fin knutpunkt för oss. Utan det i Falköping så vet jag inte riktigt varför jag ska bo kvar här.

Kräver inga underverk
John Thorner och hans kompisar har nu startat en namninsamling och hoppas att kommunen ska hjälpa dem att ordna nya replokaler. Inte minst vill han lyfta fram det kulturella värdet av att det finns ett sådant här musikhus i centrala Falköping.

– Om kommunen inte inser värdet i det här, då vet jag inte... Det är så viktigt.

Och han passar också på att rikta kritik mot kommunen, som han tycker satsar mer på idrotten än på kulturlivet.

– Det är inget fel i det, och vi kräver inga miljonbelopp eller underverk. Vi kräver bara ett engagemang och att man sätter värde på musiken, säger musikern John Thorner.

"Visst får idrotten mer pengar"
Och även om kulturnämndens ordförande Karola Svensson säger att kommunen nu gör allt för att hitta nya lokaler till de snart hemlösa musikerna, så håller hon till viss del med om att idrotten får mer stöd än kulturen.

– Ja, jag tror att det finns en liten differens och att vi ger lite mer till idrottsdelen. Sen är det ju så att i den bästa av världar så hade vi haft väldigt mycket mer pengar, hade vi haft mer pengar i vår nämnd hade jag inte varit ledsen över det, säger Karola Svensson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Falköpings kommun.

En dag med musikfokus

Det är onsdagen 30 maj som P4 Skaraborg för en dag flyttar in på Nya Stadens torg i Lidköping. Nästan all radioproduktion kommer den dagen att ske inför publik, mitt i torghandeln. Från klockan 6.00 och fram till 17.45, med avbrott för rikssända P4 Extra. På plats kommer besökarna kunna följa hur programmet görs, och möta de populära programledarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista