Kenth-Inge Wallgren, biodlare från Hjo. Foto: Erik holmlund.
jordbruksverket

Bikris i Sverige menar biodlare

"Det går åt helvete på ren svenska"
4:27 min

Kenth-Inge Wallgren är övertygad om att bekämpningsmedel i jordbruket hotar bin och andra pollinatorers framtid. Jordbruksverket startar nu en utredning.

Det är full aktivitet runt bikuporna hos Kenth-Inge Wallgren, strax utanför Hjo. Sommarvärmen har kommit, till biodlarnas stora glädje. Mindre glad är Kent-Inge Wallgren över hur rapsfält i hans närhet besprutas. Han säger sig tydligt se hur hans bin lämnar kuporna, utan att komma tillbaka.

- Jag kan ju inte fråga vad som hänt, men plötsligt är en stor del av dem borta.

Världsomspännande trend
Antalet pollinatorer har minskat kraftigt runt om i hela världen, så också i Sverige. Det har blivit vanligare med olika typer av sjukdomar, som på kort tid kan slå ut hela bisamhällen. Jordbruksverket vill nu förbereda Sverige, i fall krisen blir påtaglig också här. Det handlar om smittskyddsåtgärder. Men också att undersöka hur bekämpnignsmedel påverkan på pollinatorer.

- Studier i södra Europa styrker att det finns samband mellan bekämpningsmedel och färre pollenatorer. En del i vårt arbete blir att undersöka det också i Sverige, säger Martin Sjödal, enhetschef på Jordbruksverket .

"Krisen är redan här"
Men enligt Kenth-Inge Wallgren är krisen redan påtaglig. Han menar att hans och biodlares röster drunknar i vinstintressen från kemikaliebranschen och hård konkurens i jordbruket.

- Hela tiden nya grödor, nya bekämpningsmedel. Ska vi verkligen kunna odla majs här i Sverige? Det finns inte tid för utredningar, som jag ser det måste något göras nu. Annars är det för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".