I vintras dömdes sex rumänska medborgare för dieselstölder i Mariestad. Foto: Arne Lundström.
BROTT OCH STRAFF

Dieselstölder allt vanligare problem

1:24 min

Dieselstölder blir allt vanligare. Snart är de ett lika stort problem som kopparstölder, menar företrädare för Sveriges Åkeriföretag.

– Det är ett problem som inte lyfts fram i dagsljuset. Jag menar att det är ett lika stort problem för infrastrukturen som kopparstölderna. Problemet är också att folk inte talar om för polisen vad som stjäls. Det innebär att det var dag stjäls tusentals liter utan att berörda myndigheter får reda på detta, säger Per-Arne Nilsson som är pensionerad poliskommissarie och som nu arbetar som konsult åt branschorganisationen Sveriges Åkerier.

Vilka är tjuvarna?
– Många är underbetalda lastbilchaufförer från öststaterna som stjäl för att klara sin egen överlevnad. Utöver det finns det också tjuvar som bor i närheten av lastbilarna och maskinerna, säger Per-Arne Nilsson.

Det finns en hel del stöd för Per-Arne Nilssons teori. I december förra året stal sex rumäner diesel i Mariestad. De överrumplades av polisen och tidigare i år fälldes de för stöld. Den långtradare som användes var specialutrustad med pump och extra bränsletankar.

Karlägger stölderna
Åkeriföretagen och kriminalpolisen i Västra Götaland har gemensamt satsat på en kartläggning av dieselstölder för att kunna hitta en modell för att hindra dem. I vår har två studenter vid Handelshögskolan i Göteborg arbetat med kartläggningen som sin examensuppsats. Harald Holtsung konstaterar att stölderna följer ett mönster.

– Problemet är som störst i södra och sydvästra Sverige och runt Stockholm, säger Harald Holtsung som är student på Handelshögskolan i Göteborg.

Reporter
Charlotte Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista