Gitarr är ett av de mest populära instrumenten. Sandra Holst fick köa i två år innan hon fick börja spela hos läraren Jan Brodin. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Jätteköer till musikskolor

1:55 min

Över 1 200 barn och ungdomar står just nu i kö till kommunala musikskolor i Skaraborg. Väntan kan bli lång; ända upp till fyra år kan det ta innan de får börja spela ett instrument eller sjunga.

16-åringa Sandra Holst är på gitarrlektion på den kommunala musikskolan i Lidköping. I två år har hon spelat, lika lång tid fick hon stå i kö. Hon fick även vänta tre år på att få börja ta sånglektioner. 

– Då ringde jag tre, fyra gånger under tiden för att se att jag inte hade blivit struken. Det är tråkigt att vänta så länge. Det är ju när man anmäler sig som man har intresset. Det är ju inte säkert man orkar vänta...

Kötid på fyra år 
Sandra är inte ensam. Över 1 260 barn och ungdomar runtom i Skaraborg köar just nu för att få spela ett instrument eller sjunga.

Skövde, Lidköping och Falköping har de längsta köerna med upp till fyra års väntetider. Men även mindre kommuner som Tidholm, Götene och Vara har årslånga köer. 

Jan Brodin är gitarrlärare i Lidköping. Gitarr är ett av de populäraste instrumenten. 

– När man ringer och berättar att de kommit in så kan de vråla rakt ut av glädje. Andra elever har tröttnat och börjat med något annat eftersom de fått vänta så länge. Det är tråkigt för då har vi ju missat att fånga upp dem. 

Sandra Holst anser att kommunen borde anställa fler musiklärare.  

– Har man intresse för musik så ska man få utöva det. När det gäller fotboll så är det enkelt att ta in fler tränare men så verkar det inte vara med musiken. Det är jättetråkigt.

Kösituationen just nu

Vara:
60 elever i kö . Ett års kötid för gitarr.

Skara: 
Ingen kö

Karlsborg:
Har ingen musikskola

Essunga:
Ingen kö

Grästorp:
20 elever i kö till sång

Hjo:
16 elever i kö till sång

Skövde:
339 elever i kö. Kötid upp till fyra år för bland annat gitarr.

Gullspång:
10 elever i kö

Tidaholm:
42 elever i kö. Ett års kötid för gitarr.

Lidköping:
300 elever i kö. Upp till tre års kö för gitarr.

Falköping:
220 elever i kö. Kötid upp till två år. 

Götene:
68 elever i kö. Kötid upp till två år till slagverk ,gitarr, piano.

Mariestad:
193 elever i kö. Upp till tre års kö för gitarr.

Töreboda:
Ingen information.

Tibro:
Ingen information.

Totalt: 1 268 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista