Foto: Lars Andersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Västra Skaraborg

BVC missar att kolla hur mammorna mår

1:28 min

BVC-mottagningarna i västra Skaraborg uppfyller inte kraven när det gäller att undersöka depression hos nyförlösta mammor. Bara 60 procent av mammorna fyller i en enkät som alla ska erbjudas.

Mottagningarna är skyldiga att erbjuda alla mammor fylla i en enkät om hur de mår, men brister finns. Det vet småbarnsmamman Marie Svensson från Norra Vånga.

Hon fick inte erbjuden att svara på frågor om depression efter sin förlossning. 

– Nej, det kan jag inte minnas att jag blev, säger hon.   

Du känner inte igen det alls - har inte hört talas om det? 

– Nej, det gör jag inte. 

Hade du velat bli erbjuden ett sådant här frågeformulär? 

– Ja, det tycker jag nog. Nu har jag inte haft några problem själv, men man vet ju många som har haft problem. Så det hade inte varit fel. 

Flera förklaringar
Drygt 10 procent av alla nyförlösta svenska mammor blir så pass sjuka efter förlossningen att de får diagnosen depression och kräver någon form av vård. Därför är det viktigt att fånga upp de deprimerade mammorna så fort som möjligt, och att BVC-mottagningarna verkligen erbjuder alla mammor att fylla i enkäten om hur de mår. 

Men på vissa barnavårdscentraler i Västra Skaraborg görs testet av bara 60 procent av mammorna. 

Enligt Christina Djäken på barnavårdsteamet i Skaraborg finns det naturliga orsaker till det här, bland annat språkförbistring, där man istället samtalar med mamman. Det kan också handla om att mamman helt enkelt tackar nej till enkäten, eller att man - som i Marie Svenssons fall - inte ens blir tillfrågad.

Men det blev Johanna Andersson i Skara, som födde sin dotter Tea för nio månader sen. 

– Ja, det blev jag - här på BVC i Skara. 

Hur var det, tycker du? 

– Jag tycker att det är jättebra att man kollar upp hur man mår efter en förlossning. För det är mycket som händer i kroppen, och det är mycket i familjen som händer också. Så det kändes jättebra, säger Johanna Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista