Korna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
FALKÖPING

Totalt och omedelbart djurförbud

En djurägare i Falköping har vanvårdat sina kor kalvar och tjurar så till den grad att länsstyrelsen omedelbart förbjuder honom att ha djur.

Enligt länsstyrelsen är mannens nötkreatur smutsiga, misskötta och sjuka. De går i olämpliga hagar, där de utsätts för väder och vind och saknar tillgång till foder och vatten.

Borttappad kalv
Även de små kalvarna missköts. En kalv hade vid en inspektion också slarvats bort. Flera grupper av djur hade inte fått tillsyn flera dagar i sträck.

Länsstyrelsen anmärker också på att mannen inte delat på djur av olika kön och ålder och är kritisk till att alldeles för unga kvigor betäckts av tjurarna.

Förbudet gäller omedelbart
Myndigheten skriver i sitt beslut att djurförbudet är totalt och ska börja gälla omedelbart. Beslutet ska gälla tillsvidare, även om mannen beslutar sig för att överklaga.

Länsstyrelsen skriver att mannen inte får äga, sköta, träna, transportera eller på något annat sätt hantera nötkreatur i fortsättningen. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att mannen får lov att klappa andras djur och liknande, men inget annat.

Myndigheten anser att mannen saknar förmåga att ta hand om djur och skriver att risken är stor att han fortsätter vanvården.

Mannen själv uppger för länsstyrelsen att han vill bli bedömd av kompetent personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista