Gitarrlärare Nils-Magnus Kinnvall och eleven Jesper Gustavsson. Foto: Henrik Dammberg P4 Skaraborg Sveriges Radio
FALKÖPING

Rektorer: musik inkräktar på skoltid

"Vi riskerar att förlora elever på landsbygden"
1:28 min

I Falköping är man på gång att flytta musikskolans instrumentlektioner till eftermiddagar och kvällar. Rektorerna vill sätta stopp för att eleverna går ifrån sin vanliga skolundervisning för att passa musiklektionerna.

Lärarna på musikskolan är upprörda över förändringarna. Nils-Magnus Kinnvall som är gitarrlärare på musikskolan i Falköping säger att han vill kunna fortsätta att ge lektioner på skoltid.

– Dels är det vår arbetssituation. Vi får en mer normal arbetsdag om man kan jobba av en del på förmiddagen och så kan man sluta lite tidigare på kvällen. Men den kanske stösta anledningen är att vi riskerar att förlora elever som bor ute på landsbygden

Barn på landsbygden drabbas
Nils-Magnus Kinnvall tror att det är barn och ungdomar som måste resa in till tätorterna som drabbas.

– Här i stan är det inga problem, hít kommer de på eftermiddagar och kvällar, men det är svårare om man bor i Floby, Kinnarp och Fivlered...

Musikskolans verksamhet i Falköping lyder under barn- och utbildningsnämnden, vars ordförande är Allan Bjärkhed (KD).  Han förklarar hur nämnden tänkt när det gäller planerna på ändrade tider för musikskolans lektioner.

– Det som kommer fram inte minst från vad rektorerna säger, så ser de ett problem att elever får gå ifrån på skoltid.

Så det handlar framför allt om att den vanliga skolgången inte ska bli bruten?

– Ja, det stämmer.

I Skövde kommun satte man för några år sedan stopp för instrumentlektioner på skoltid. Och det har lett till att musikskolan där har fått färre elever från de mindre orterna runt om Skövde, där eleverna måste ordna skjuts till lektionerna.

Oavsett hur det blir i Falköpings kommun vill Allan Bjärkhed inte upprepa Skövdes misstag, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".