Foto: Magnus Enarsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Drunkningsolyckor

Simkunnighet - ingen garanti

0:53 min

Cirka 70 personer dör varje år i drunkningsolycka. Bara i helgen dog minst fem personer. För trots att temperaturerna börjar stiga i våra sjöar, så är det inte alls ofarligt även om man kan simma.

Minst fem personer drunknade under pingsthelgen. Nu varnar Livräddningssällskapet för att det varma vädret gör att många missbedömer vattnets temperatur.

Tomas Karlsson och Lisa Enroth, från Simsällskapet i Skövde som jobbar med simkunnighet och livräddning är noga med att betona att olyckan kan vara framme också för simkunniga.

– I 18 grader klarar du att simma cirka 200 meter innan du börjar få svårt att andas normalt, blir trött i benen och tappar koordinationen.

Bara för att man för några år sedan kunde simma 200 meter är inte säkert att de kunskaperna är aktuella. Man borde ta simborgarmärken varje år, anser Lisa Enroth.

– Man ska också tänka på att inte simma rakt över en sjö, utan simma intill kanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista