1 av 2
Scen ur spelet "Sanctum". Bild: Coffe Stain Studios
2 av 2
Centerns partiledare Annie Lööf har tidigare besökt Coffee Stain Studios, som utvecklar spel. Anton Westbergh är vd. Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SPELBRANSCHEN

Staten storsatsar på Skövdespel

0:24 min

Spelutvecklarföretaget Coffee Stain Studios i Skövde får 300 000 kronor i stöd av Tillväxtverket. Pengarna satsas i en helt ny, hemlig produktion och nu vill företaget nå en större spelpublik - på fler plattformar.

– Det här är ett sundhetstecken, säger vd Anton Westbergh till P4 Skaraborg. Det bevisar att man vågar satsa på spelbranschen från sådana här organisationer. Det betyder väldigt mycket.

Företaget som sitter i Gothia Science Park i Skövde har sen tidigare spelet "Sanctum" i cv:t. Ett PC-spel som sålt över 400 000 exemplar. En uppföljare är på gång som ska lanseras till även X-box 360 och Playstation 3. Men enligt Westbergh ligger ytterligare en spelprodukt i pipelinen som fortfarande är dold i mörker.

– Haha, ja jag kan inte säga så mycket om det nu, säger han.

Krav att leverera
Ett brittiskt företag är inkopplat i produktionen som jobbar med teknologin och spelmotorn Unreal engine som används i flera spel i dag. "Gears of War" är ett exempel.

– Pengarna betyder jättemycket och samtidigt har vi ett krav på oss att leverera och bevisa att vi klarar det här med stödet, avslutar Anton Westbergh.

Tillväxtverket är en nationell myndighet som ger stöd och bidrag till företagsatsningar. Det är en del i näringsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista