Britt-Marie Särnefält Andersson och Fredrik Lindström som är rektor vid musikskolan i Töreboda. Foto: Linnéa Frimodig/P4 Skaraborg Sveriges Radio
MUSIK

Törebodas musikskola kan bli gratis

”Alla har säkert inte råd”
1:46 min

Musikskolan i Töreboda satsar nu på avgiftsfri musikskola för elever i årskurs två. Detta för att alla barn ska få en möjlighet att testa på musik oavsett om man har råd eller inte.

– Musiklärarna skulle vilja träffa alla elever i verksamheten och att barnen får en inblick i musikskolans verksamhet. Det kostar ju 300 kronor per termin att gå just grundkursen. Därför har säkert inte alla råd, säger musikledare Britt-Marie Särnefält Andersson

Därför satsar nu Töreboda kommun på en avgiftsfri grundkurs för alla elever i årskurs två. Satsningen gör inga större hål i ekonomin då undervisningen sker på skoltid med lärare från musikskolan. Det berättar rektor Fredrik Lindström.

– Man ser positivt på försöket och det blir ett win win förhållande då skolan bjuder på avgiften samtidigt som musikskolan står för lärare under skoltid.

Stora variationer
P4 Skaraborg har tidigare i veckan berättat att avgifterna på de kommunala musikskolorna runtom i Skaraborg varierar stort. Från 400 kronor upp till 850 kronor per termin. Något som riskerar att göra musikskolan till en klassfråga enligt rektorer vi pratat med.

Töreboda tar 600 kronor per termin för de lite större barnen, men nu finns funderingar på att som första musikskola i Skaraborg helt slopa avgiften.

– Vi har fått ett utredningsuppdrag att visa på vad det skulle föra med sig för kostnader. Det får man ju titta på att jämföra med de fördelar som finns. Då skulle ju aldrig ett barn behöva avstå på grund av ekonomin.

Britt-Marie Särnefält Andersson håller med.

– Det skulle ju vara fantastiskt bra, då kunde man ju välja att gå på musikskolan, att dansa eller spela instrument utan att behöva tänka på ekonomin.

Och det kan komma att bli verklighet menar Fredrik Lindström.

– Ja, jag tror inte det är en orealistisk tanke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".