1 av 2
Foto: Leif R Jansson / Scanpix.
2 av 2
Karin Terstappen på hudkliniken på KSS. Foto: Karin Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SJUKVÅRD

Hudcancerfallen ökar i Västsverige

1:20 min

Hudcancer drabbar allt fler människor för varje år som går och i västra delen av landet är förekomsten av sjukdomen extra hög.

Karin Terstappen är överläkare på hudkliniken KSS.

– Det är ju så att vi i Västsverige, västra götaland framförallt västkusten har en högre melanomförekomst än i landet i övrigt. Det ökar mellan 4-6% per år för malignt melanom som är den hudcancer som är mest uppmärksammad och som också är det farligaste.

Svenskar är generellt oförsiktiga med solen och drabbas oftare än andra europeér med samma ljusa hudtyp. Enligt vårdcentraler P4 Skaraborg pratat med är frågor om hudcancer är en av de vanligaste saker folk söker för.

På hudkliniken på Kärnsjukhuset får man in runt 15 remisser per dag med fläckar som misstänks vara hudcancer.

– Var uppmärksam på sår som inte läker.

Även fast den största riskfaktorn är att just bränna sig spelar varje stund i solen roll för framtida solskador. Vill man bli brun finns andra alternativ, menar Karin Terstappen.

– Vill man bara ha lite färg i ansiktet finns utmärkta make-upprodukter. Men visst ska man kunna vara i solen men inte för länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista