Foto: Scanpix
Tidaholm

Mögelhärvan växer på anstalten

Statliga bolaget Specialfastigheter, som äger Tidaholmsanstaltens lokaler, har mörkat mögelskador. Det menar anstaltens anställda, men bolaget avvisar kritiken.

I maj tvingades Tidaholms säkerhetsanstalt stänga en av sina avdelningar på grund av mögelskador.

Enligt magasinet Paragraf har flera av anstaltens anställda drabbats av allvarliga lungskador på grund av möglet, trots att Kriminalvården känt till problemet sedan 2008. Dessutom ska Specialfastigheter ha mörkat resultat från luftmätningar och målat över mögelskadade väggar.

Enligt bolaget har personal anmärkt att de upplever brister i inomhusmiljön sedan 2009. Olika möjliga orsaker har påtalats i utredningar och luftanalyser som genomförts.

– Vi har inte varit passiva. Vi har agerat och utfört olika åtgärder, säger Specialfastigheters fastighetschef Torbjörn Blücher.

Enligt facket Seco, som organiserar de anställda, har samarbetet med anstaltsledningen och kriminalvården fungerat bra.

– Vi har försökt hitta vad som gör att vår personal inte mår bra. Arbetsgivaren tog beslutet att stänga paviljongen fram till september för att sanera den, säger Ingvar Jansson, huvudskyddsombud på anstalten.

Robin Alvarsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".