Affischerna syns lite överallt. Foto: Håkan Montelius P4 Skaraborg
Skaraborg

Svårt sätta dit spritlangare

0:49 min

Få av dem som langar alkohol åker fast. Hittills i år har bara två personer i Skaraborg fällts av Skaraborgs tingsrätt. Åklagare menar att det är ett problem att folk ogärna vittnar mot langare.

Enligt statistik från åklagarkammaren har över 100 personer åtalats för olovlig försäljning eller olovligt innehav av alkoholdrycker i år i Skaraborg.

Men endast två av åtalen har lett till fällande dom. Ulrika Götvall från Hjo är både lärare och förälder och hon reagerar på hur få personer som döms för langning.

– Det är skrämmande. Man vet som förälder att det är lätt att få tag i alkohol för ungdomar.

Låga straff
Straffet  för dem som döms har blivit böter eller samhällstjänst, trots att maxstraffet för småskalig langning ligger på två års fängelse.

Marlene Andersson, utredningsbefäl för ungdomsgruppen hos polisen i östra Skaraborg säger att hon gärna hade sett att fler av åtalen hade resulterat i mer kännbara påföljder. 

– Vi har förhoppningsvis stört dem som håller på. Samtidigt är det frustrerande att så få får en fällande dom. Jag vet vilket arbete som läggs ner, men det krävs mycket bevis för att nå hela vägen.

Svårt för åklagare
Ylva Lundgren som är kammaråklagare i Skövde, ser en viktig förklaring till vaför så få fälls.

- Det är svårt att få folk att vittna och få folk att anmäla. Många ser inte det här som ett brott, menar hon.

Det krävs ofta egen spaning från polisen för att få ihop tillräckliga bevis. Men de resurserna har man oftast inte från polis och åklagares sida.

Storsatsning
De senaste åren har stora summor satsats på en antilangningskampanj. Bland annat har rosa affischer placerats ut på stan, för att polisen ska få in tips från allmänheten om vad som försiggår.

Bara för år 2012 var statsanslaget 7,4 miljoner kronor till Folkhälsoinstitutet för den satsningen. Men enligt elever på Katedralskolan i Skara är det fortfarande lätt att få tag i alkohol för den som vill ha. 

– Jag tror inte att det är så svårt. Vill man få tag i det så är det inga problem... Fler borde dömas för langning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista