Äldre får hjälp hemma. Foto: Jessica Gow / Scanpix.
Falköping

Tryggare och säkrare för äldre i Falköping

1:42 min

I Falköping har antalet äldre som skadas i hemmet minskat. Anledningen är att kommunen var först med att bli en säker och trygg kommun. Nu är kommunen ett föredöme.

På en stor trygghetskonferens i Falköping visade kommunen upp för representanter från ett tiotal länder vad Falköping gör för att minska skadorna bland äldre.

– Vi gör kontroller i hemmet för att lära dem hur de själva kan sköta om sig, och så tar vi bort det som är farligt, säger Stefan Svensson som är räddningschef i Falköping och Tidaholm.

Skaraborgsmodellen
I Skaraborg har sex kommuner fått utnämningen "En säker och trygg kommun". Men Falköping var först ut i världen med att skapa en modell för att försöka förebygga olycksfall. Nu är skaraborgsmodellen ett föredöme för resten av världen. 

– Det beslutades att alla skulle vara med och man började registrera alla äldreolyckor. Och efter 2,5-3 år kunde man avläsa en minskning av antalet skador med över 20 procent, berättar professor Leif Swanström vid Högskolan i Skövde.

Unga får utbildning
I det förebyggande arbetet i Falköping har till exempel högstadielever möjligheten att under en termin utanför skoltid gå en utbildning som kallas Back draft, som räddningstjänsten gjort programmet till.

Eleven Hampus Eckerlid, som går företagandeprogrammet på Ållebergsgymnasiet, var på konferensen för att visa upp en film han gjort om utbildningen.

– Det är en film där vi filmat en hel dag av Back draft. De fick bland annat lära sig hjärt- och lungräddning, brandsläckning med mera. Det har varit kul och lärorikt att göra den här filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista