1 av 3
Vallning av 34-åringen under tisdagens syn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 3
Åklagare Daniel Larson leder vandringen runt det mördade parets hus i Långared. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
3 av 3
Här ligger Långared (klicka på bilden för att förstora). Foto: openstreetmap.org
Alingsås

Rätten fick syna brottsplatsen

Den andra rättegångsdagen inleddes med att rättens ledamöter med egna ögon fick se hur brottsplatsen ser ut.

En helikopter cirkulerade över gården och poliser bevakade avspärrningarna när rättens ledamöter, de åtalade och deras advokater samt ett par anhöriga och ett fåtal journalister släpptes in på gården.

De åtalade männen, 34 och 40 år gamla, kom till gården i två vita minibussar från kriminalvården. De backades in innanför avspärrningarna.

34-åringen hade händerna kopplade i handfängsel framför sig och var också sammanlänkad med två vakter genom ett midjebälte.

Kammaråklagare Daniel Larson samlade gruppen mellan boningshuset och det gula huset som hyrdes ut till en polsk familj och där 34-åringen medgett att han varit och hälsat på drygt en månad före mordet.

Synen började med att alla fick gå in i det gula huset, där åklagaren visade hur de olika rummen var möblerade och hur man såg ut mot bostadshuset. De två husen ligger bara cirka 30 meter från varandra.

Rätten har fått gå runt huset där åklagaren pekat ut de olika ingångarna, på dörrarna sitter polisens skyltar: "Avspärrat". De anhöriga har bara fått gå in i huset en gång sedan morden. Enligt åklagaren har gärningsmännen burit kassaskåpet från den stora dörren.

Runt huset växer gräset en halvmeter högt och är fullt av överblommade maskrosor med duniga vita bollar. Smörblommor och blå förgätmigej breder ut sig. Här har ingenting rörts sedan den ödesdigra morgonen på morddagen. På altanen ligger hinkar som i höstas var fyllda av äpplen, men som nu har blivit till bruna ihopskrumpna klumpar.

TT/Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista