1 av 2
Många besökte Nationaldagsfirandet i Karlsborg. En av dem som viftade med flaggor var Theo. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
2 av 2
Maren Johansdotter hade klätt upp sig i Norges nationaldräkt, dagen till ära. Hon tycker att det ska vara mer barn på Nationaldagsfirandet. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
SVENSKA FLAGGANS DAG

Karlsborg firar nationaldagen störst

1:52 min

Drillflickor, musikparader, underhållning, marknader, dans, flaggviftning och tal - i Skaraborgs kommuner firas nationaldagen 6 juni på olika sätt och med varierande budgetar. Karlsborgs firande lockade tusentals människor.

Skaraborgarna har olika planer för firandet på nationaldagen och det finns mycket att välja på i våra 15 kommuner.

Det skiljer en hel del i hur mycket kommunerna kostar på sitt firande. Skövde och Mariestad räknar med runt 300 besökare och Mariestad lägger ut 10 000 kronor på evenemanget.

Firar rejält på fästningen
Jämfört med Karlsborg står sig övriga kommuner slätt. Karlsborg slår på stora trumman och räknar med över 8000 besökare på fästningen och har satsat 100 000 kronor på nationaldagsfirandet.

Maria Svensson, turistchef i Karlsborg, säger att man tänker fira som det anstår en reservhuvudstad.

– Vi är ju Sveriges reservhuvudstad. Och det skulle väl vara skam om vi inte firade ordentligt här!

Berättar om köer till byn
Och firandet på Karlsborgs fästning har varit populärt de senaste åren, berättar hon.

– Det är lite roligt att höra att folk kör ifrån Skövde. Och de har berättat att ju längre de kommer mot Karlsborg, desto mer trafik och bilar blir det. Det är nästan kö in till Karlsborg när det är 6 juni. Alla ska hit!

En dag att fira tillsammans
De skaraborgarna som P4 Skaraborg talat med anser att nationaldagen 6 juni ska firas på ett eller annat sätt.

– Jag tycker att det är en härlig dag, jag tycker absolut att vi ska fira den. Vi ska vara rädda om vårt vackra land. Det är en fin dag att vara tillsammans.

För Åse Järvhed som firade på Karlsborgs fästning var det självklart att gå ut i vimlet bland allt folk.

– Det är en tradition. Det är mysigt att träffa folk, fika lite och se på musikkårerna.

David Lindahl valde att resa ganska långt för att fira nationaldagen, berättar han.

– Jag tycker att vi ska ta efter Norge, så det blir mer som här i Karlsborg med lite fest. Det är viktigt. Vi kommer från Mariestad, där är det inte så jättemycket firande. Det är däför vi åker hit.

Tips från grannlandet
I Karlsborg kombineras firandet med en marknad på fästningsområdet. Bland alla besökare skiljer Maren Johansdotter ut sig på ett speciellt sätt - hon bär norska nationaldräkten.

Hon har ett tips på hur det svenska firandet kan växa och bli mer som det norska firandet på 17:e maj.

– En sak kan jag säga, det inte blir någon riktig stämning förrän ni får med barnen. I Norge börjar vi med att samla alla skolbarn i alla klasser som tågar till kyrkan. Så mer barn, börja med ungarna!

6 juni

Svenska Flaggans Dag är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916.

Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag.

Ursprunget till datumet är att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 och att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum.

Källa: Nordiska museet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista