Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde - Falköping

Fylleproblem utan lösning stoppar tåg

1:45 min

Två månader efter att turerna stoppats står nattågen mellan Skövde och Falköping fortfarande stilla på helgerna. Arbetsmiljön på fylleturerna bedöms fortfarande vara för farlig och lösning saknas.

Trots att det snart är två månader sedan skyddsombudet beslutade att dra in natturerna så finns det fortfarande ingen lösning på hur problemen med fylla, bråk, stök, hot och våld ska lösas. Därför är turerna fortsatt inställda. 

 – Det pratas om det här varje dag på jobbet. Vi undrar om det kommer någon lösning.  Men jag tror att de allra flesta resenärerna har förståelse för vår arbetssituation och inser att den måste lösas, det säger skyddsombudet på SJ Götalandståg till P4 Skaraborg. 

I april fick personalen på helgnattågen mellan Skövde och Falköping nog. De hade tröttnat på fulla resenärer som vägrade betala. De hade tröttnat på att bli utsatta för hot och våld på jobbet.

 – De som har jobbat natt har varit tveksamma till att gå till jobbet. De har varit väldigt rädda. När de begärde biljettpengar så blev stämningen hätsk.

 Skyddsombudet valde att ställa in natturerna. För trots att Västtrafik haft vetskap om situationen sen februari, så hände ingenting.

Personalen kräver att tågen ska bemannas med ordningsvakter som kan avhysa folk som stör och att biljetter måste lösas innan resenärerna kliver på tåget.

 – Ja, det är ett krav från vår sida till att börja med. Så får det bli tills folk lär sig att uppföra sig.

"Lös det"
Falköpings kommun är angelägen om att nattågen ska börja gå igen men väntar på initiativ från Västtrafik. Det drabbar resenärerna, menar Joakim Angel från Kinnarp.

 – Det suger, för det är bra att kunna komma hem på nätterna till Falköping när man varit ute i Skövde.

Hur tycker du man ska lösa det hela?

 – Fler anställda på tågen.

 Har du förståelse för att man stänger tågen eftersom det blir så bråkigt?

 – Nej, det har jag faktiskt inte. Jag tycker man ska lösa det istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista