Henån

Skuren häst fick avlivas

En hästägare i Henån på Orust fick avliva en häst efter att den blivit svårt skuren i vänstra bakbenet. Flera liknande attacker har skett i Skaraborg.

Attacken på Orust skedde i onsdags kväll. Hästen blev så allvarligt skadad att det togs beslut om avlivning. 

I slutet av januari skedde en liknande attack på en gård utanför Mariestad. Där blev två hästar skurna i benen, men lindrigare än hästen i Henån. Den ena hästen rispades bara, medan den andra fått en något allvarligare skärskada i benet: 

--Det är tjockt som ett elefantben och behandlas med penicillin, men jag tror att den kommer att repa sig, berättade ägaren då för P4 Skaraborg.

Polisen famlar i mörkret
Tidigare har hästar i både Skövde och Tidaholm utsatts för en liknande behandling, men då har djuren skurits i och runt könsdelarna. 

--Det här förekommer då och då i vårt län, men på olika platser varje gång. Man kan aldrig se en röd tråd. Det är som pyromani. Det sker ofta på flera ställen samtidigt, säger Björ Blixer till Bohusläningen.se. 

Enligt Blixer kan det också vara svårt hitta motiv till den här typen av djurattacker.

Nyheterna Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista