Krister Fransson, yrkesfiskare. Foto: Roy Malmborg/SR
Livsmedelsverket

Höga halter av dioxin i Vänersiken

1:34 min

Vänersiken har fortsatt mycket höga halter av det farliga ämnet dioxin. Det visar nya analyser som Livsmedelsverket gjort.

Efter upptäckten förra året av de höga halter av det farliga ämnet dioxin som finns i Vänersiken har Livsmedelsverket infört siken i ett nationellt provprogram.

– Barn, fertila kvinnor, gravida och ammande kvinnor ska inte äta den här fisken mer än två - tre gånger per år. Är man äldre och inte har tänkt att skaffa fler barn eller är man, så kan fisken ätas en gång i veckan , säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

De nya proverna visar en beständighet för dioxinet i siken. Gränsvärdet för fisken överskrids med två och tre gånger på några av fångstplatserna, men alla värden utom ett, som tangerar, överskrider klart de gällande gränsvärdena för dioxin i fiskkött.

– Ju större och äldre fiskarna är ju mer dioxin har dem i sig. Generellt kan jag säga att halterna är väldigt höga, säger Emma Halldin Ankarberg.

Krister Fransson yrkesfiskare med sin bas i Lillängshamnen i Skoghall är upprörd över att få sluta fiska sik.

– Det är bedrövligt. Det är en stor inkomstförlust för oss, säger Krister Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista