Margot Johansson och Lena Ödlund Möller Foto: Linnéa Frimodig P4 Skaraborg Sveriges Radio
BARNS HÄLSA

Barnahus i Skövde till hösten

1:40 min

Efter sommaren kommer Barnahus Skaraborg att stå färdigt i Skövde, där olika myndigheter samlas på en och samma plats för att förbättra hjälpen till barn som har blivit utsatta för misshandel, sexuella övergrepp eller hedersrelaterat våld.

Margot Johansson som är ordförande för Rädda barnen i Skaraborg har kämpat länge för att få ett Barnahus.  

Hon hoppas och tror att en särskild plats med all nödvändig kompetens, gemensam för hela Skaraborg, kommer att göra stor nytta.

– Vi hoppas att barnen ska få en rättssäkrare situation när de har blivit utsatta för våld eller övergrepp. Vi hoppas att det ska bli en snabbare handläggning än när man måste gå mellan olika myndigheter.

Myndigheter under samma tak
Barnahuset Skaraborg är en gemensam satsning mellan kommuner, polis , åklagare, socialtjänst och sjukhus. Där får barn träffa alla myndighetspersoner under ett och samma tak vid ett och samma tillfälle.

Lena Ödlund Möller, som är samordnare på Barnahuset, säger att det här för gott med sig för de drabbade barnen.

– Barnen får komma till en barnvänlig miljö när de ska ha polisförhör. De behöver inte komma till en polisstation och träffa uniformerade poliser. Det gör att barnen känner sig lungare och tryggare.

Fördelar för våldsdrabbade barn
Margot Jonsson håller med och menar att det blir lättare för barnen att berätta om smärtsamma upplevelser av våld och övergrepp vid ett enda tillfälle, när de har det i färskt minne.

– Vi är väldigt glada för att det kommer ett Barnahus till Skövde, som har upptagningsområde i hela Skaraborg.

Verksamheten i Barnahuset kommer att kosta omkring 4 kronor per invånare för kommuerna i Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista