1 av 2
Antalet danssugna minskar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Gunnar Johanzon hoppas att intresset för dansband kommer att öka. För idag är det få som kommer på danskvällarna. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
FOLKPARKERNA

Intresset minskar för sällskapsdans

1:41 min

Det blir allt glesare mellan danskvällarna på folkparkerna i sommar. Minskande intresse för dansband gör att folkparkerna tvingas arrangera färre danser än tidigare år.

Inte nog med att intresset för att dansa till dansband avtar, konkurrensen om besökarna mellan dansställena hårdnar.

Gunnar Johanzon, på Falköpings Folkpark, bläddrar i statistiken över besökarantalet och han är inte glad över besöksiffrorna hittills i år.

– Det är en åldersstigen publik, de blir bara färre. Många säger att de inte orkar åka ut och dansa längre. Det fyller ju inte på underifrån, som det borde göra. Trenden är att det går nedåt...

Färre dansar på Folkparkerna
Trots att det pratas om ett uppsving för dansbandskulturen de senaste åren, i och med tv-succéer som Dansbandskampen och Let´s dance, så brottas folkparkerna fortfarande med vikande besökssiffror.

Och det minskande intresset har resulterat i att det arrangeras färre danser. Enligt Mats Dahlberg, på folkparkernas programbolag så är trenden tydlig.

– På somrarna är det samma antal arrangörer, festplatser och logar kvar, men de kör inte lika många danser.

Hård konkurrens om besökarna
Och det hela blir en negativ spiral. Färre besökare, innebär färre danser, vilket i sin tur leder till färre spelningar för dansbanden. Då blir dessutom konkurrensen hård om att locka de danssugna som vill ge sig ut på arrangemangen.

Men Gunnar Johanzon tror att trenden kan komma att vända. Men då måste Folkparkerna bli bättre på att samarbeta. Det går inte att boka in stora band i både Falköping och Skara samma helg - för då stjäl folkparkerna publiken från varandra.

– Vi märker ju det själva, att när vi kör på lördagen och det inte arrangerats något i Skara på fredagen, då får vi ju bättre siffror här. Vi folkparker behöver enas och komma till rätta med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista