Axel Stoltz och Monica Blomstrand är oroliga för en eventuell utbyggnad. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio
ÄLGARÅS/LYRESTAD

Vindkraften gör slut på deras lugn

2:22 min

Nyligen ansökte två företag om byggnation av 22 rekordhöga verk i Lyrestadsområdet. Axel Stoltz och Monica Blomstrand som bor i närheten tror att lugnet nu förstörs. 

– Vi har bott här i tio år nu efter att ha flyttat från en förort i Stockholm för att få lugn och ro. Det har vi fått nu, så vi vet ju verkligen vad lugn och ro i själen betyder, säger Axel Stoltz.

Från verandan väntar sig Axel Stoltz nu få uppleva projektering och byggnation av 18 vindkraftverk med en maxhöjd på 170 meter. Sedan kommer rotorbladen av ett antal verk att sticka upp bakom skogen, där det finns både orre och tjäder, och skugga solens strålar. Sömnen har blivit sämre säger han, sedan han börjat föreställa sig hur det kan bli.

–Globen i Stockholm är 85 meter hög, den ser man över hela Stockholm. De här vindkraftverken är 170 meter. Och på natten har du flygvarningsljusen. Det kommer bli som gatubelysning, och inte blir det någon angenäm syn, säger Axel.

Mariestad hett eftertraktat
Utbyggnaden av vindkraft på den Skaraborgska landsbygden accelererar. Bolag efter bolag ser till att ansöka om tillstånd på de stora ytor som kommunen lagt in i sin detaljplan som gynnsamma för vindkraft. Ofta handlar det om platser med få bofasta. Men för de som är det och valt ett stillsamt liv nära naturen, så blir förändringen desto större.

Förlora livskvalitet
Samtidigt som göken gal är Axels livskamrat Monica Blomstrand också hon orolig, för fågellivet och för att förlora sin livskvalitet.

-Det kommer ju att gå åt en massa fåglar som flyger in i de här verken. Antalet fåglar kommer ju att minska, säger hon.

Men någonstans måste väl vindkraften få finnas är en invändning?

– Måste den? Det tror inte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista