Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Skaraborgs tingsrätt

Pappan skakade sin nyfödde son

1:54 min

Synnerligen grov misshandel - eller bara oaktsamhet? Det är det som Skaraborgs tingsrätt idag ska ta ställning till i fallet med den pappa från Skövde åtalas för grov misshandel av sin nyfödde son.

Åklagare Mats Olov Johansson kallar det för en synnerligen grov misshandel av ett hjälplöst barn och han menar att pappan förstått att han utsatt pojken för fara, men varit likgiltig.

Men pappans advokat Peter Falck delar inte den bedömningen.

- Jag vill säga det är en kombination av en stressig situation och okunskap. Det har resulterat i att barnet blivit skadat och skakat. Men det är inte upsåtligt. Ovarsamt, men inte uppsåtligt.

Han delar inte heller åklagarens bild, att pappan skulle vara likgiltig inför det som hänt.

- Han är förkrossad över att han skapat den här situationen och att han har skadat sitt barn.

"Det måste vara jag som gjort det". Det var den åtalade pappans första tanke när läkaren på KSS berättade om vilka skador hans nyfödde son fått på hjärnan. Först då har det gått upp för honom att han skakat sin son och skadat honom allvarligt. På sätt och vis är det bilden av en familjelycka som slagits i bitar, som nu målas upp i Skaraborgs tingsrätt.

Pappan, som är i 30-årsåldern och bosatt i Skövde gav ett samlat intryck, och berättade öppet och sakligt om de första veckorna som nybliven förälder. Hur han själv varit dåligt förberedd och därför kastats in i rollen som pappa.

Han beskriver sig själv som lugn, tystlåten och ödmjuk, och som velat vara en närvarande pappa och ta sitt ansvar. Samtidigt har han befunnit sig i en pressande situation där han jobbat mycket eftersom hans företag varit på väg i konkurs.

De långa sömnlösa nätterna med en skrikande bebis har då blivit för mycket. Pappan beskriver känslor av frustration, desperation, vanmakt och otillräcklighet. Vid 5-6 tillfällen de första veckorna har det gått så långt att han skakat om sonen.

Rätten fick också se en 25 minuter lång rekonstruktionsvideo där pappan på en docka visar hur han lyft, burit, hållit och skakat sonen.

Enligt läkarundersökningen har sonen fått flera blödningar i hjärnan och i ögonen, samt skador på själva hjärnvävnaden. Det finns risk för att pojken får men för livet.

– Helt säker kan man inte vara förrän barnet är betydligt äldre, säger åklagare Mats Olov Johansson.

Vanlig dödsorsak bland spädbarn
Pappan har erkänt gärningen men har enligt Johansson varit helt likgiltig inför sonens skador. Brottsrubriceringen är synnerligen grov misshandel. 

– Det är just därför att det är en vuxen person som hanterat ett spädbarn på det här sättet. Barnet är ju helt försvarslöst och kan ju inte på något sätt värja sig eller komma ifrån situationen.   

Straffskalan för synnerligen grov misshandel ligger mellan fyra och tio års fängelse. Innan rättegången inleddes öppnade dock åklagaren för att brottet alternativt kan klassas som vållande till kroppsskada, ett betydligt mildare brott.

Den här typen av misshandelsskador på barn är mer känt under begreppet Shaken Baby Syndrome, och bland spädbarn under sex månader är det den vanligaste dödsorsaken efter plötslig spädbarnsdöd.

"Får panik"
En uppskattning gjord av Astrid Lindgrens Barnsjukhus är att ett 50-tal barn skadas så svårt i Sverige varje år att de måste få sjukvård. Enligt specialistsjuksköterskan Anna-Carin Magnusson så handlar det nästan uteslutande om föräldrar som agerar i ren desperation. 

– Man blir frustrerad över att man inte får tyst på barnet, inte kan hantera det. Man försöker mata, trösta, söva och sen får man panik och vill bara bryta situationen.

Desperat eller inte så är brottet allvarligt, enligt åklagaren.

– Han har insett att man inte kan göra på det här sättet, men har ändå gjort det, säger Mats Olov Johansson.

Advokaten
– Det är en kombination av en stressig situationen och okunskap. Jag menar att det är ovarsamt med inte uppsåtligt, säger advokat Peter Falk.

Vad säger du om hans vittnesmål?
– Jag har upplevt det som att han är ärlig och tror på det han säger.

Vad säger han om situationen idag?
– Han är förkrossad över att det är hans agerande som förorsakat barnens skador. Nu förefaller det som om barnet inte fått några bestående men och vi får hoppas att även framtiden visar att det inte blir några problem, säger Peter Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista