50 kr mer för de som tjänar 20 000 kr. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Regionfullmäktige

Allt pekar på höjd regionskatt

Mycket tyder på att regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen i eftermiddag röstar igenom förslaget om en skattehöjning på 25 öre för nästa år.

De rödgröna har stöd av Kristdemokraterna och Folkpartiet om en höjning medan Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna är emot.

Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Gert-Inge Andersson, menar att det skulle få allvarliga konsekvenser för sjukvården om man inte höjde skatten.

– Antagligen skulle köerna växa. Det vi lovat i valrörelsen, vård efter behov, skulle vi inte kunna hålla. Med besparingar på 500-600 miljoner till sjukvården känner vi att vi inte kan ge vård efter behov, säger Gert-Inge Andersson.

50 kronor mer i skatt

Sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999 har skatten höjts med nästan en krona, till dagens nivå på tio kronor och åttioåtta öre per hundralapp. Senaste höjningen genomfördes 2005.

En höjning på 25 öre skulle innebära 50 kronor mer i skatt i månaden för en person som tjänar 20 000 kronor.

Johnny Magnusson är moderaternas oppositionsråd och han anser inte att en skattehöjning är nödvändig.

– Vi har gjort andra prioriteringar i den politiska ledningen. Vi vill inte lägga lika mycket på kollektivtrafiken och har en stramare budget när det gäller kultur och regional utveckling.

Kristian Lönner
kristian.lonner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista