Morgan Tärning, polisens platschef i Falköping. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Falköping

Krångliga regler ger få böter

1:42 min

Det finns gott om lokala ordningsföreskrifter ute i kommunerna men det är få personer som bötfälls för att ha brutit mot dem. Polisen måste bli bättre på att se till att reglerna efterföljs, tycker Falköpingspolisen Morgan Tärning.

Statistik som Rikspolisstyrelsen tagit fram åt Sveriges Radio visar att det finns många lokala ordningsföreskrifter men få utskrivna böter. I Falköping tycker polisens platschef Morgan Tärning att   

– Det jag tycker att vi kan bli bättre på är att bötfälla folk som dricker alkohol på platser där man inte får. 

Varför bötfälls inte fler? 

– Vi har själva haft dåliga kunskaper om vart gränserna går och i Falköping har lagstiftningen varit otydlig om var man får dricka eller inte. 

Förra året bötfälldes endast 90 personer i hela Västra Götaland för att ha druckit alkohol på offentlig plats. 23 bötfälldes för gatuförsäljning utan tillstånd. Ingen person bötfälldes för otillåten affischering. 

Hårdare tag framöver
Enligt Morgan Tärning så är inte själva bötfällningen det viktiga. Det är inte sällan som polisen väljer att informerar kommuninvånare om vad som gäller istället för att skriva ut en bot. 

 – Det är inte så att vi har en lagstiftning för att få in en böter, utan för att folk ska vara trygga i offentlig miljö. Man har ett regelverk över hur man ska bete sig. 

Tror du fler kommer att bötfällas i Falköping? 

– Vi har ett nytt avtal med kommunen om att vi ska vara mer aktiva mot de som stör ordningen vad det gäller att dricka alkohol ute i offentlig miljö. Så där hoppas jag vi bötfäller fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista