Den försvunna Helena Andersson. Foto: Scanpix.
Mariestad

20 år sedan Helena försvann

13 min

Det är 20 år sedan Helena Andersson försvann på väg hem från Stadt. Hennes storasyster Gabriella ger aldrig upp hoppet om att få veta vad som hände den där natten.

Det var en varm sommarnatt och 22-åriga Helena valde att ta en promenad hem från Stadt till sitt föräldrahem ute på Ekudden. Frågan som kvarstår sen dess är vad som hände sen. 

– Saknaden efter henne försvinner aldrig. Det är svårt att släppa tankarna kring vad som hänt och därmed kanske också svårt att sätta punkt, säger Gabriella Andersson. 

Helenas skor och ringar hittades i närheten av en lekplats, bara 100 meter ifrån hennes hem. 

– Jag har varit här så många gånger. Någonstans vet man, utan att egentligen veta,  att hon kom såhär nära hem, men aldrig fram. Extremt nära. Det är det som känns så hårt också. Så nära men ändå så långt ifrån. 

Tankarna smärtar
Vittnen såg en ljus bil köra på en cykelväg i närheten av lekplatsen under natten. Den bilen har sannolikt med det misstänkta mordet att göra. 

Det har gått lång tid nu och  Gabriella Andersson tänker ofta på sin syster. Oftast handlar det om saknad, men också ilska. Och besvikelse.

 – Inte så långt innan hon försvann så var vi ute och gick med hunden. Då sa hon att det var så mycket som hon ville göra i sitt liv och hon visste inte hur hon skulle hinna med allt. Det är en sak som jag ofta tänker på. Tänk om man då hade haft den minsta aning om hur få saker hon faktiskt fick tid till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista