Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Nina Varumo/SCANPIX
Lidköping

Personal på boende kallas värdelösa

Efter larmet om en ohållbar arbetsmiljö för personalen på ett demensboende i Lidköping, säger nu chefen där att stiutationen ska förbättras. Skyddsombudet slog larm om en våldsam boende som personalen inte klarade av.

Problemen, som startade för två år sedan, handlar om en utagerande och våldsam man som bor på boendet, men också om en anhörig till mannen. Enligt skyddsombudets anmälan går familjemedlemmen till personangrepp mot de anställda, anklagar dem för misskötsel och säger att de är värdelösa. 

Personalen mår så pass dåligt att flera har slutat medan andra bett att få byta arbetsplats. Sömnsvårigheter, huvudvärk och sjukskrivningar har också blivit vanliga. 

Förändringar på gång
Nu har skyddsombudet vänt sig Arbetsmiljöverket för att få arbetsgivaren att vidta åtgärder för att lösa situationen. P4 Skaraborg har varit i kontakt med skyddsombudet som inte vill kommentera anmälan.

Men äldreboendechef Carina Svensson säger till P4 Skaraborg att deras ambition är att personalen ska ha en bra arbetsmiljö och att de ska gå vidare med frågan och skriva en ny åtgärdsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".