Ann-Sofie Andersson säger att avslaget från länsstyrelsen ger folk energi till att fortsätta kämpa mot försvarets planer på att flyga mer i Karlsborgsområdet och över Vättern. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Karlsborg/Vättern

Glädje över kraschade flygplaner

1:19 min

Många boende runt Vättern är lättade efter att Försvarsmakten fått avslag på sin ansökan om att utöka sina flygningar vid Karlsborgs flygplats.

Försvaret har fått ännu ett problem som måste lösas för att de ska kunna öva i den utsträckning som de vill vid Karlsborgs flygplats.

Närboende har länge protesterat högljutt mot att flygtrafiken ska femfaldigas och nu, nästan på dagen tre år efter att första ansökan gjorts, står försvaret dessutom utan tillstånd enligt miljöbalken.

Bristfällig ansökan
Enligt miljöbalken måste en miljökonsekvensbeskrivning göras för att få tillstånd för att använda flygplatsen mer. I en sådan ansökan ska en alternativ plats till Karlsborgs flygplats finnas med, så att länsstyrelsen har något att jämföra med när de tar ställning till vilka positiva och negativa effekter mer flygning skulle ge.

Försvarsmakten har inte velat komplettera sin ansökan med någon alternativ plats eftersom de menar att det inte finns något alternativ till Karlsborg.

Länsstyrelsen godtar dock inte det och efter en lång tids argumentation från båda sidor, har länsstyrelsen nu tagit beslutet att avvisa Försvarets ansökan helt.

– Det här är en delseger och ger rätt signaler om att man tar miljöbalken på allvar och ställer rättmätiga krav på Försvarsmakten, säger Ann-Sofie Andersson i föreningen Bevara Brevik.

Frågan ej avgjord
De senaste dagarna har hon fått många mail med glada tillrop i, berättar hon:
-- Många är glada. Folk ser att det här kan gå vägen och blir mer triggade att fortsätta.

Avslaget betyder inte att frågan slutgiltigt avgjorts.

– Försvarsmakten kan överklaga beslutet, eller komma in med en helt ny ansökan, säger miljöprövningsdelegationens ordförande Anna Blomberg på länsstyrelsen i Västra Götaland.

"Arroganta"
Försvarsmakten och de boende är idag långt ifrån varandra. De boende menar att både miljön och deras livskvalité skulle påverkas mycket negativt om det flygtrafiken femfaldigas. Försvaret å sin sida menar att regeringen och riksdag ålagt dem att utföra sitt uppdrag och att framtiden för försvaret i Karlsborg är hotad om de hindras från att öva i den utsträckning som krävs.

Parterna för en dialog. En dialog som Ann-Sofie Andersson inte är helt nöjd med.

– Vi har träffats flera gånger och jag tycker att de varit lite arroganta i sina svar. De hävdar hela tiden att de gjort något i 50 år och därför bör få fortsätta, oavsett vilka lagar och regler som tillkommit.  Försvarsmakten måste komma i takt med tiden och folket som bor här, säger Ann-Sofie Andersson.

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista