orienterings-vm

Helena Jansson kvitt snuvan - klar för start i VM-stafetten

1:47 min

Orienteraren Helena Jansson är återställd från sin förkylning och kan springa den avslutande VM-stafetten på lördagen. Och nu är hon laddad till tusen.

- Stafett är min absoluta favoritdistans och det känns fantastisk kul att få vara en del av det svenska stafettlaget, säger en lättad Helena Jansson.

Klar för start
Imorgon startar Helena Jansson på andra sträckan i den sista och avslutande staffetdistansen i VM i Schweiziska Lausanne. På första sträckan startar Annika Billstam och på tredje sträckan unga och orädda Tove Alexandersson. Laget är starkt men Janssons form fortfarande oviss.

- Jag har egentligen ingen aning om var jag står formmässigt. Det jag kan säga är att jag pigga och utvilade ben, och jag har en otrolig vilja att springa ett riktigt bra orienteringslopp imorgon och ser fram emot det med glädje. Det är dock många som slåss om det och marginalerna brukar vara otroligt små i VM-stafetter, så det blir en kamp till sista metern imorgon. Det är jag säker på, säger Helena Jansson.

Vilka är de farligaste konkurrenterna att slåss om den metern med er?
- Schweiz på hemmaplan är svåra att rå på. Finland med Minna Kaupi i toppform på en slutsträcka är också en tuff konkurrent. De norska tjejerna har revanschlusta från veckan. De rysska tjejerna som tog hem EM-stafetten kommer bli svåra och Danmark har ett ungt och starkt lag, så vi är många som kommer att kampas där fram, säger hon.

Snuvad på medaljerna
I VM i fjol tog orienteringsstjärnan medaljer i samtliga grenar. I år har skador i båda låren, ena hälen och en förkylning grusat medaljdrömmarna i sprint, medel och långdistans.
Men Helena Jansson ger inte upp.

- Jag har egentligen inte hunnit tänka igenom hur besviken och ledsen jag kommer att bli efter den här veckan. Jag har lagt hela min själ i att förbereda mig inför den här tävlingen. Är man sjuk så kan man inte springa, så är det och det är bara att acceptera läget och lyfta blicken mot nya mål, summerar orienteringsstjärnan.