Skaraborg

Fängelse för våldtäkt mot barn

En 48-årig man dömdes idag till 2,5 års fängelse av Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn. Mannen hade stämt träff med en 13-årig flicka från norra Skaraborg genom en kontakt på internet.

Våldtäkten skedde utomhus tidigare i våras. Mannen tvingade flickan till vaginalt och oralt samlag.

Den nu dömde mannen har hela tiden förnekat brottet men har erkänt att han träffat flickan.

Det var flickans styvfar som tillsammans med grannar hade blivit misstänksamma då de sett en bil följa efter flickan som då övade på att köra sin moped. Styvpappan ringde till bekanta och började leta efter sin styvdotter.

Såg den misstänkta bilen
Efter en stund fann de flickan i skogen och senare i hemmet sa hon att hon blivit våldtagen av en man. En annan granne som jobbade i en matbutik på orten ringde och sa till styvpappan att hon hade sett den misstänka bilen utanför affären med en man i. Styvpappan och hans bekanta åkte då till mataffären och hindrade den nu dömde mannen från att lämna platsen. Polisen kom senare och grep den 48-årige mannen.

Bevisen som fått mannen dömd är bland annat en omfattande kontakt mellan flickan och mannen på internet och telefon under ett halvår, ofta av sexuell karaktär. 48-åringen har innehaft 22 mobiltelefoner och via dem även haft kontakt med en mängd andra kvinnor.

Starka DNA-bevis
På ett Skype-konto som mannen använt har polisen funnit 3 861 kontakter, i huvudsak unga flickor.

DNA som hittats och analyserats talar också extremt starkt för att 48-åringen och flickan haft fysisk kontakt.

Förutom fängelse ska mannen betala 110 000 kronor i skadestånd.

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista