religion

Nu har Abdelrahim börjat fasta

1:49 min

På fredagen inleddes den muslimska fastemånaden ramadan, och alla troende muslimer måste avstå från att äta och dricka så länge solen är uppe. För Abdelrahim Said Ababakir, som jobbar på Volvo i Skövde, blir det långa arbetsdagar utan mat och dryck.

– Visst blir man lite seg och trött, och om det är varmt blir man törstig. Och självklart blir man hungrig. Men det är bara att kämpa på, säger Abdelrahim Said Ababakir.

Den muslismska fastemånaden ramadan är en av islams fem grundpelare. Förutom att man varken får äta eller dricka från soluppgång till solnedgång ska man också be mer än vanligt och ägna Gud extra mycket uppmärksamhet.

Eftersom islams år följer månåret så infaller fastan på olika tider på året, och just i år är det alltså mitt i sommaren.

Undviker lunchrummet
Men trots de långa fastedagarna så tycker Abdelrahim att det går alldeles utmärkt att kombinera fastan med jobbet på Volvo Lastvagnar.

– Ja, det är som vanligt - man vaknar på morgonen och åker till jobbet och jobbar sedan som vanligt. Det är som vanliga arbetsdagarna. Det gäller bara att man på rasterna undviker att gå nära de som sitter och käkar.

Vad gör du istället på lunchrasterna?

– Jag kommer bara att sitta och be lite under lunchen, och kanske att jag lyssnar lite på Koranen. Sedan är det bara att börja jobba igen.

Vid 22-tiden på kvällen är det fritt fram att äta och dricka igen, och då gäller det att bunkra upp inför nästa dag.

Jobbarkompisarna frågar
Och även om allt fler svenskar känner till vad ramadan innebär, så medger Abdelrahim att det blir en hel del funderingar från jobbarkompisarna.

– Vissa som själva inte är muslimer som jobbar här tycker det är väldigt hemskt och tufft och jobbigt. De frågar mycket och undrar hur jag klarar av att inte äta på så många timmar - och att man inte dricka vatten eller röka eller göra någonting. De frågar mycket och tycker det är väldigt konstigt, säger Abdelrahim Said Ababakir.