simning och säkerhet

Få barn lär sig simma utomhus

1:24 min

Nu på sommaren går många barn i simskola. Men få simskolor hålls i naturliga miljöer som sjöar eller hav, vilket kan innebära problem när barnen ska bada utomhus.

Mona-Lisa Wernesten är utbildningsansvarig för Svenska Livräddningssällskapet, och hon menar att det är stora skillnader mellan att bada inomhus och utomhus.

– Väderförhållandena är ju väldigt annorlunda. Dels har vi ju vattentemperaturen, att det är kallt vatten. Sedan är det helt andra bottenförhållanden och det kan vara vågor. Dessutom kan det vara svart vatten så att du inte ser botten. Så det är en väldig skillnad, säger Mona-Lisa Wernesten.

"Riskabelt med simskola utomhus"
Majda Ivanovska är simlärare på Tivolibadet, som är ett inomhusbad i Kristianstad. Hon håller med om att det är mycket svårare väderförhållanden när man badar i sjöar och hav, men påpekar att det kan vara farligt att hålla simskola utomhus. 

– Det är väldigt svårt att hålla reda på alla barnen. Skulle någon simma iväg och bli tagen av strömmen kan det få förödande konsekvenser, säger hon. 

Hon menar också att simskolan visserligen lär barnen grunderna på simskolan, men att föräldrarna själva måste ansvara för att lära sina barn att simma i utomhusförhållanden. 

– Vi kan inte lära dem allt. Det är jättesvårt att lära dem att simma ordentligt. Det är föräldrarnas ansvar att gå vidare och lära dem att simma ännu mer, så att de blir säkra i sig själva, säger simläraren Majda Ivanovska.   

Obligatorisk sommarsimskola för alla?
Men Mona-Lisa Wernesten tycker att skillnaderna mellan att simma i inomhusbassäng och utomhus är så stora att det borde vara obligatoriskt med utomhussimskola för barn.   

– Om jag hade fått bestämma skulle vilja att barnen först gick i simskola i inomhusbassäng, eftersom vi ju har väldigt kallt under övriga året. Dessutom skulle det absolut vara obligatoriskt med en sommarsimskola.

Björn Runemark
bjorn.runemark@sverigesradio.se