Trafik

Långsamma traktorer ska utredas

1:25 min

Under sommaren är det många traktorer på vägarna, vilket kan orsaka problem i semestertrafiken. Just nu pågår en utredning om hur långsamma fordon påverkar trafiken, och det är E20 genom Skaraborg står i fokus.

– Vi vet ju att detta är ett upplevt problem och att det är väldigt många som pratar om det. Det finns dock inga siffror på det och det är just därför vi har börjat med den här utredningen, säger Lisa Malm, ansvarig utredare på Trafikverket.

Vill ha kontakt med lantbrukare
Utredningen kommer att fokusera på de sträckor längs med E20 som inte har mitträcke eller andra säkerhetsåtgärder. Lisa Malm kommer under projektet att samarbeta med LRF och trafikpolisen. Hon kommer att räkna antalet långsamtgående fordon och vill även komma i kontakt med lantbrukare som använder sig av de aktuella sträckorna för att få del av deras upplevelser.

Enligt Lisa Malm är vissa sträckor i Skaraborg mer problematiska än andra.

– Ja, det är förbi Vårgårda, Vara och norra delen av Skara. I utredningen kommer vi dessutom att titta på Götene, Mariestad och vägen förbi Mariestad.

Ombyggnad inte alltid lösningen
E20 genomgår just nu en stor ombyggnad genom Skaraborg, men det är inte säkert att detta alltid är det bästa för att komma till rätta med de problem som långsamtgående fordon orsakar.

– Bygger man om E20 och sätter upp en mittseparation så blir ju det problematiskt för lantbrukare som kanske måste nyttja den här vägen. Då måste man se till att de får parallellvägar, säger Lisa Malm, ansvarig utredare på Trafikverket.

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se