Kapten Staffan Wilske (t v) och besättningsman David Mattsson framför skonaren Ingo. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
segling

Skonare och galeaser siktade i Lidköping

1:48 min

I helgen har Lidköpings hamn fyllts av historiska fartyg för att fira skonaren Ingos 90-årsjubileum. Ingo byggdes 1922 i Sjötorp, och just Sjötorp är en av de hamnar i Vänern som kommer att få besök av skeppen.

Staffan Wilske har varit kapten på skonaren Ingo i 24 år och trivs som fisken i vattnet.

– Det är jätteroligt förstås, det är ju därför jag har hållit på så länge. Jag är omgiven av en massa entusiastiska människor, och tycker det är rätt fantastiskt att man har kunnat bevara den här skutan så pass länge, säger han.

Besöker flera hamnar
För att fira att det gått 90 år sedan Ingo byggdes, ska Ingo tillsammans med fyra andra liknande så kallade traditionsfartyg segla runt i Vänern i något som kallas The Lake Vänern Small Ships Race.

Igår stannade skonaren Ingo, Vänergaleasen Mina och Christine af Bro till i Lidköping. Senare ska de segla vidare till Sjötorp, där Ingo byggdes 1922.

Många uppgifter
16-årige Mariestadsbon David Mattsson ingår i skonaren Ingos besättning och har många olika arbetsuppgifter:

– Mest handlar om det om att hålla utkik, och då står man i fören och kollar efter bojar och båtar. Sen är jag om att att hissa segel, beslå dem och avbeslå dem och trimma dem så att det går snabbare. Plus att jag är fixar och donar med allt möjligt, säger han.

Väldigt roligt
David Mattson har varit intresserad av segling länge, och när han fick nys om Ingo så beslutade han sig för att gå med i besättningen.

– Jag och mina bröder var seglarentusiaster och vi brukade segla i Mariestad. Sedan vill vi fortsätta med lite större skepp.

Hur tycker du att det är?

– Det är väldigt roligt. Det är annorlunda och man har trevligt sällskap. Det är kul, helt enkelt!

Är det här det bästa sättet att spendera sommaren på?

– Ja, lätt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista