Ida Eliasson kommer alltid att minnas Utöya. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Terrordåden i norge

Ida förlorade vänner på Utöya

2:00 min

Idag är det precis ett år sedan terrorattentaten i Norge. Ida Eliasson från Skövde miste vänner på Utöya och själv har hon varit på ön tidigare år. Tiden efter dåden har varit tuff.

– Det har varit lite upp och ned, som en berg- och dalbana. Jag reste bort ganska snabbt efter det som hände, och det är först nu på våren när jag kommit hem som jag känt att det varit som jobbigast.

På vilket sätt då?

– Det är väl att rättegången har ägt rum, och man har varit tvungen att se bilder på Breivik överallt.

Du hade vänner som miste livet på Utöya – hur har du hanterat det?

– Det har väl också varit som en berg- och dalbana. Vissa dagar har man bara kunnat se de positiva minnena, andra dagar har det varit mera dalar då man har känt att ”Gud, varför var det du som fick stryka med och inte jag?”.

Hur har händelserna påverkat dig – har du förändrats på något sätt?

– Jag försöker nog vara mer positiv och ta till vara på det som är bra i en liv. Och tydligare visa uppskattning för ens vänner och faktiskt säga att ”jag älskar dig” till människor i ens närhet. För man vet aldrig när det går att säga igen.

Idag är det ett år sedan – hur ska du uppmärksamma det?

– Jag tänkte gå till kyrkan, tända lite ljus och bara vara, säger Ida Eliasson från Skövde.

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista