Andreas Adolfsson. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio
VÄder

Anders utmanar SMHI

1:36 min

Så här i semestertider är det viktigt för många att veta hur vädret ska bli. Men väderprognoserna stämmer inte alltid och en som tröttnat på det är Andreas Adolfsson från Växjö.

Han har nu startat en facebookgrupp där folk själva kan direktrapportera hur vädret är där de befinner sig.

Det rapporterades om soligt väder men när regnet istället öste ner utanför fönstret fick Andreas Adolfsson nog av de felaktiga prognoserna och startade en grupp på facebook. Den går ut på att rikta en kamera eller telefon mot himmelen, knäppa en bild och lägga upp tillsammans med en text om var man är och hur vädret är där. En egen vädersajt helt enkelt. Men eftersom det bara blir en ögonblicksbild är det ingen lösning för den som planerar efter vädret för en längre tid framåt.

Och vädret är något som engagerar. På bara två dagar har Andreas väderrapporterande grupp fått över 850 medlemmar och siffran växer. Och prognoserna från de olika väderinstituten i sommar varit osäkra. Enligt en kartläggning som DN gjort har bara knappt hälften träffat rätt.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista