1 av 4
Åke Svanstedt smakade segern sötma efter att ha vunnit Stochampionatet på Axevalla för första gången. Foto Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Stoet Drillbit Ås tog sig en tugga på segerbuketten. Foto Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Andra varvet låg Svanstedt och Drillbit Ås trea i toppen. Foto Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Publiken höll tungan rätt i mun under andra varvet när Åke Svanstedt låg trea. Foto Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Trav

Svanstedt vann Stochampionatet

1:28 min

Axevallas storstjärna Åke Svanstedt körde hem segern i Stochampionatet på Axevalla. Totalt vann hela sju lopp. Men allra störst var jublet när han  för första gången vann Stochampionatet.

- Det är en skön känsla. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Det går inte att beskriva. Det måste upplevas, säger en Åke Svanstedt.

Det är första gången du vinner Stochampionatet, hur stort är det för dig?
- Det känns ju extra bra såklart när det är på hemmabana. För västgötar är detta det största loppet i Sverige, säger han nöjt.
 
Oväntat trots rutin
Axevallas Åke Svanstedt är Sveriges tredje segerrikaste travkusk under 2012. Och igår förgyllde han meritlistan med att vinna landets näst största travtävling, Stochampionatet. Tillsammans med hästen Drillbit Ås blev det en oväntat bra tävlingsdag.

- Jag hade blivit glad om det bara hade blivit någon enda seger. Det var hård konkurrens och hästen har inte varit riktigt i toppform den senaste månaden heller. Den här helgen har den faktiskt orkat bättre än vad den har gjort tidigare. Så det var över förväntan, konstaterar segerkusken.

Frossade i segertitlar
Totalt blev det hela sju segrar på söndagen, inget som Åke Svanstedt räknat med.

- Med hundra meter kvar så kändes hon trött, men då när den andra hästen kom på utsidan så svarade hon ärligt och hon ville verkligen vinna, säger Åke Svanstedt.

Har ni samma vinnarnerver, du och Drillbit Ås?
- Ja, kanske det, det är en extrem vinnarhäst!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista