Totte Martinsson och Jenny Karlsson går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping. De har märkt att av de nya, tuffare reglerna kring skolk. Foto: Henrik Jansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skola

Fler slarvar bort studiebidraget

1:30 min

Antalet gymnasieelever som förlorar studiebidraget på grund av skolk ökar kraftigt. I Lidköping har siffran fördubblats på ett år.

120 elever i Lidköping har valt att stanna hemma från skolan och därmed förlorat bidraget. Förra året var det 60 elever som gjorde samma sak.

– Det är ju alltid någon som är borta stup i kvarten och man kan ju inte vara sjuk en gång i veckan. Ibland får man ju ingen hjälp och då är det kanske inte kul att sitta av tiden bara, säger Jenny Karlsson på De la Gardiegymnasiet.

Trenden är densamma i Mariestad, Falköping, Skara, Tidaholm och Vara. Där har betydligt fler elever mist studiebidraget i år jämfört med tidigare.

Skärpta krav
Men att fler elever förlorar studiebidraget behöver inte betyda att det skolkas mer, istället tros skärpta rutiner ligga bakom ökningen.

Tidigare kunde en elev vara borta en hel dag varje vecka utan att studiebidraget påverkades.

Mindre skolk
Men från årsskiftet ska skolan rapportera så fort en elev är borta mer än några enstaka lektioner. Enligt CSN har de hårdare rutinerna gjort att skolket överlag minskat

På De la Gardiegymnasiet märks förändringen.

– Ett par av mina kompisar har mist bidraget och jag har inte märkt att det varit dåliga i skolan, så det måste ju har förändrats, säger Totte Martinsson på skolan.

Skolktoppen

Kommun, antal elever som mist studiebidraget, andel i procent.

  1. Vara, 40 elever, 8,3 procent.
  2. Falköping, 59 elever, 6 procent.
  3. Lidköping, 120 elever, 5,6 procent.
  4. Tidaholm, 15 elever, 5 procent.
  5. Mariestad, 45 elever, 4,4 procent.
  6. Skövde, 122 elever, 3,9 procent.
  7. Tibro, 19 elever, 3,4 procent.
  8. Skara, 25 elever, 1,9 procent.
  9. Töreboda, 3 elever, 1,1 procent.
  10. Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo och Karlsborg, 0 elever, 0 procent.

Henrik Jansson

0500-77 30 69
henrik.k.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista