Från vänster på pallen: Tajna Ryabkina, Tove Alexandersson och Helena Jansson. Foto Johan Davidsson.
Orientering

Tuffare än väntat i O-ringen

Idag gick eliten in i orienteringstävlingen O-ringen, som i år avgörs i Halland. Helena Jansson slutade på en tredjeplats, trots ett tungt VM i benen.

Det var fysiskt en riktigt tung dag för Helena Jansson. Efter det intensiva VM och resdygnet som hon har haft så är det inte så konstigt.

– Jag har försökt fokusera på att orientera ordentligt. Det har varit väldigt intensivt hela vägen, säger Helena Jansson.

Blev trea
Junioren Tove Alexandersson vann den första O-ringenetappen idag. Segermarginalen till ryskan Tatjana Ryabkina blev 44 sekunder på den 4,4 kilometer långa banan. En nöjd Helena Jansson blev trea, slagen med 1.17.

- Jag brukar aldrig ah motivationen på topp efter en VM-vecka, men nu när jag mestadels har legat i sängen och stirrat i väggen så känns det väldigt bra att komma ut i skogen och få orientera. Men det är en tuff vecka och vi får se hur många dagar jag pallar, säger hon.

Falköping bjuder på rutin
Ytterligare en skaraborgsorienterare har gjort bra ifrån sig. Sara Hagström från Falköpings AIK OK har tidigare vunnit flera gånger i de yngre klasserna. Nu orienterar hon i klassen damer 18 elit och har börjat tävlingen lugnt och fokuserat.

- Jag har gått stabilt och försiktigt de första etapperna och försökt få orienteringen att fungera, säger Sara Hagström.

Svår terräng väntar
Imorgon går Sara Hagström in i etapp 3 som körs i Villshäradsområdet närmare havet. Terrängen kommer att bjuda på både sanddyner och grönområden och Sara Hagström väntar sig en utmanande etapp.

- Det blir ganska stor skillnad imorgon för då startar jag tidigt. Då kommer det inte vara så mycket spår i skogen och inte så mycket lera heller. Jag har ju gått upp i elitklass så jag väntar mig inte riktigt lika resultat som jag hade förut. Men det är klart att jag siktar så högt som möjligt. Jag vet att jag har chansen, säger falköpingsorienteraren Sara Hagström.

Övriga klasser startade igår
En av de som lyckades bra under gårdagen när första etappen av O-ringen avgjordes var Ellen Larsson från Skövdeklubben IF hagen. Hon hamnade på fjärdeplatsen i klassen D20.

– Det var lite lerigt på vissa ställen, så jag gick ner mig till knäna, med det var kul, säger Ellen Larsson från Skövdeklubben IF hagen.

Har målet klart för sig
Ellens målsättning i årets O-ringen är att ta sig runt alla etappen och att känna sig nöjd med den prestationen. Veckan tror Ellen blir fortsatt spännande.

– En etapp går ju nere vid stranden, så att man blir tvungen att springa i sanddynor och det blir kul. Sådant har vi ju inte i Skaraborg, säger Ellen Larsson.

Njuter av festen
Ellen Larsson är ett rutinerat namn i O-ringensammanhang. Trots att hon är med i orienteringstävlingen för sjätte gången så är det fortfarande lika underhållande.

– Det är jättekul. Man träffar kompisar från hela Sverige. Det är som en stor folkfest, skrattar hon.

Hyfsat herrlopp
Thomas Bogren, även han från IF hagen, är på plats utanför Halmstad och tävlar i H45-klassen.

– Det har gått ganska hyfsat. Jag har bommat lite på en kontroll. Jag spillde kanske två minuter där. Det är betydligt mer kuperat och jobbigt än vad jag hade trott från början. Men för att vara första dagen är jag är ganska nöjd, säger Thomas Bogren.

Hur ser du på resten av veckan?
– Jag hoppas på fint väder och ska njuta hela veckan.

Ingemar Johansson
P4 Halland / Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista