En tävlingsfunktionär tvingades ur tjänst efter alkoholkontroll under helgens stortävlingar på Axevalla. Foto: Julia Peric P4 Skaraborg

Travfunktionär fast i alkoholtest

Under helgens Stochampionat på Axevalla travbana togs en av tävlingsfunktionärerna ur tjänst på grund av för hög alkoholhalt. Travbaneledningen ser allvarligt på den inträffade händelsen.

– Det är självklart allvarligt. Men det är beklagligt ur alla möjliga perspektiv. Samtidigt ser vi att den här kontrollen fungerar och att personen i fråga aldrig fick tjänstgöra är också viktigt att säga, säger Jonny Staf som är måldomare på Axevalla travbana.

Fast i utandningstest
I samband med helgens stortävlingar på Axevalla travbana tvingades en av tävlingsfunktionärerna ur tjänst på grund av för hög alkoholhalt. Funktionären som hade en viktig uppgift misslyckades i det obligatoriska alkoholtestet som alla kuskar och funktionärer genomgår innan tävling.

– Man gör ett vanligt utandningsprov. 0,2 är gränsen för promille, precis som när man kör bil, säger Jonny Staf.

Det som nu har skett bedömer travbaneledningen som allvarligt då det under helgens tävling omsattes mångmiljonsbelopp och mannens roll i tävlingen är väldigt viktig. Tävlingsfunktionären som misslyckades med alkoholtestet har arbetat inom travsporten under många år.

Drack kvällen innan
Till P4 Skaraborg säger mannen att han hade druckit kvällen innan tävlingsdagen men inte på dagen för alkoholtestet. Det som nu hänt är allvarligt men också ovanligt och nu börjar arbetet med att ta reda på vad som kommer hända med tävlingsfunktionären.

– Jag kommer att samråda med travförbundet Svensk travsport och med Västergötlands travsällskap, och därefter kommer vi att kunna meddela en eventuell påföljd, säger Jonny Staf på Axevalla.

Har du varit med om något sådant här tidigare?
– Nej aldrig, konstaterar Jonny Staf.

Cristian Ölund
P4 Skaraborg / Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista