1 av 2
Maria Gustavsson får dialys på Kärnsjukhuset. Reporter: Kajsa Lundström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Att ta ställning till donation är viktigt säger Andreas Möhlendick på intensiven. Foto Kajsa Lundström / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Sjukvård

Färre donatorer - ett problem på liv och död

0:47 min

Hittills i år har antalet personer som blivit organdonatorer efter sin död minskat med en femtedel. Andreas Möhlendick, överläkare på intensivvårdsavdelningen i Skövde, menar att fler måste ta ställning till donation.

– Jag tycker att man ska avlasta sina anhöriga genom att bestämma sig nu, skriva donationskort, och anmäla sig till donationsregistret och på så vis avlasta sina anhöriga avsevärt, säger Andreas Möhlendick som är överläkare på intensivvårdsavdelningen på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Donation kräver registrering och snabb vård
Att få personer tagit ställning och informerat sina anhöriga om hur man känner inför att donera sina organ är ett stort problem, det menar Andreas Möhlendick. Hittills i år har antalet personer som blivit organdonatorer efter sin död minskat med en femtedel. I dagsläget väntar knappt 800 personer i Sverige på att få ett nytt organ. Men även om man är villig att donera sina organ så är det alltså få personer som i slutändan blir organdonatorer. En person kan rädda upp till åtta liv och det krävs att man vårdas på intensivvårdsavdelningen när dödsfallet inträffar för att en donation ska bli aktuell.

– När man är hjärndöd, när man drabbats av en blödning eller av en olycka, då är det så att patienten sluta andas och om man då inte ligger i en respirator så upphör alla andra funktioner i kroppen att fungera. Så för att kunna bli donator behövs stora intensivvårdsinsatser när patientens hjärna dör, just för att hålla resten av kroppen vid liv, förklarar Andreas Möhlendick.

Färre donerar organ

Efter rekordmånga organdonatorer i fjol vänder nu trenden, det visar siffror från socialstyrelsen. Under första halvåret har antalet avlidna organdonatorer minskat. Färre organdonatorer innebär en lång väntan för dom som står på transplantationslistorna. En av dem är Maria Gustafsson som fick problem med sina njurar för sex år sedan. Det hon först trodde var en kraftig influensa visade sig bero på att njurarna bara fungerade till drygt tio procent.

Lever tack vare dialys
Hon fick en ny njure av sin mamma men kroppen stötte bort den, och sen dess har hon väntat på en ny. Under tiden är hon beroende av dialyser. Fyra gånger i veckan åker hon från Lidköping till sjukhuset i Skövde för att få blodet renat.

– I och med att jag inte har en njure så måste jag ha detta som en ersättning, det är ju min låtsasnjure, för att kroppen ska må så bra som möjligt i det tillstånd man är.

Lång väntan
Men Maria Gustafsson och många andra är väntan på en ny njure är lång, och antalet donatorer minskar. 59 organdonatorer hittills i år är en minskning jämfört med förra årets siffror från samma period. Då hade 73 organdonatorer avlidit. Maria Gustafsson är noga med att inte hoppas för mycket.

– Jag är inte så jätteoptimistisk, jag har lärt mig att det är bättre att bli positivt överraskad, säger Maria.

Vad hade en transplantation inneburit för dig?
– Jag får livet tillbaka känns det som. Att kunna jobba och läsa och vara mer aktiv igen. Frihet.

Fråga

Kajsa Lundström

0500 - 77 30 10
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista