Orientering

Helena strandade i andra etappen

1:40 min

Helena Jansson från Skövde blev delad femma i O-ringens andra etapp i elitklassen idag. Dagens etapp avgjordes på stranden vid Villshärad norr om Halmstad, orienterarna fick trängas med badgästerna i jakten på kontrollerna.

– Jag inledde lite stressat och gjorde ett stort misstag direkt. Vid första kontrollen och sedan vid tredje ett ännu större misstag. Så jag insåg direkt från start att det skulle bli ganska tufft att slåss i toppen.

Vackert men tungt
Dagens etapp var den andra för damerna i elitklassen. Loppet gick i Villshäradområdet utanför Halmstad och bjöd på vackra vyer med sandstränder. Baksidan var förstås att sanden i sig är en utmanande terräng.

– Man ser väldigt långt och det ser ut som att det ska gå riktigt snabbt men det är ett steg fram och ett steg tillbaka så det var tufft. Det är en väldigt speciell typ av orientering och det har verkligen varierat från riktigt klurigt till riktigt snabblöpt och sedan de höga tunga sandynerna ute vid havet, så det var väldigt varierat.

När du kom ner mot stranden här, hade du tid att tänka på vyn?
– Jag hade inte tid att titta ut över havet, jag var fullt koncentrerad på var jag skulle någonstans. Det ser enkelt ut på kartan och i verkligheten tycker jag att det flyter ihop, så jag har fått kämpa.

Och benen, hur känns de?
– Jag hoppades på att de skulle bli bättre tills idag, men tyvärr verkar det ha gått i motsatt riktning. Jag tar en dag i taget. Jag hoppas definitivt komma till start imorgon i Halmstad city, säger en anfådd Helena Jansson.


Johan Davidsson
P4 Halland / Sveriges Radio