Jerzy Sarnecki utesluter inte att polisens brandteori kan stämma. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
tibrobränder

Polisens teori om Tibrobränder får stöd av krimprofessor

1:56 min

Visst är det tänkbart att det rör sig om ungdomar som tävlar i att anlägga bränder, även om det inte hör till vanligheterna. Det säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

En av polisens teorier när det gäller de många bränderna i Tibro går ut på att det är ett ungdomsgäng som tävlar om att anlägga bränder.

Bränderna får olika poäng beroende på vad för slags brand det är. En poäng för att tända på en bil, två för ett hus och fem om det är personer i huset.

Pengar att vinna
Så tror polisen att gänget tävlar sinsemellan, och i potten finns pengar att vinna för den som lyckas få ihop flest poäng.

Kriminologen Jerzy Sarnecki har inte sett det här tillvägagångssättet på andra platser, men utesluter inte att det stämmer.

– Det kan handla om ett gäng där de ledande personerna är distanserade till samhället, och där föräldratillsynen är dålig. Sådana personer kan locka med sig även ungdomar som i grunden är mer socialt fungerande.

Måste agera
Skulle det visa sig stämma och om man får tag i de skyldiga måste kommunen och sociala myndigheter vara beredda att agera.

– Det kommer att krävas en del åtgärder för att fånga de här individerna, menar han.

Cristian Ölund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista