Sträckan från Skövde till Falköping byggs om. Det har lett till större förseningar än man befarade från början. Foto: P4 Skaraborg Sveriges Radio
trafik

Tågförseningar värre än förväntat

1:27 min

Nu under sommaren byts järnvägsspåret ut på sträckan Skövde-Falköping. Det har lett till större problem med förseningar än man trodde.

Ett banarbete mellan Skövde och Falköping gör att många tåg ställs in på sträckan i sommar. Att de tåg som ändå går skulle bli försenade visste både Västtrafik och SJ.

Nu har arbetet pågått i två veckor och båda bolagen kan konstatera att förseningarna blivit större än beräknat.

– Trafikverket har förlängt den sträcka vi måste köra med reducerad hastighet, från tre till fem kilometer, säger Västtrafiks presschef Kristian Lans.

En och en halv timme
10 minuter beräknades varje tåg försenas. Exakt hur mycket längre förseningarna nu blivit kan varken Västtrafik eller SJ svara på. Hanna Karlsson pendlar mellan Töreboda och Skövde fem dagar i veckan.

Trots att hon inte åker tåg på sträckan där banarbetet görs har hon påverkats.

– Det kan handla om allt från 20 till 90 minuter, säger hon.

Nya bud om resegaratin
Västtrafik säger att resegarantin gäller för de resenärer som drabbas av förseningar på grund av arbetet. Det är tvärtemot vad företaget uppgav i början av juli.

– Garantin gäller om förseningen är längre än 20 minuter, fastslår Kristian Lans.

Henrik Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista