Sjukvård

Allt fler smittade av TBE

1:30 min

I år kan det bli en rekordsommar när det gäller antalet fall av virussjukdomen TBE. Hittills i år har 25 procent fler fall av sjukdomen rapporterats i hela landet, och de senaste åren har det märkts en ökning även här i Skaraborg.

Enligt Peter Nolskog, smittskyddsläkare vid Skaraborgs Sjukhus Skövde, uppstår hela tiden nya områden med TBE i takt med att sjukdomen sprider sig TBE från öster till väster. Dessutom blir det allt fler fall inom redan tidigare kända TBE-områden.

– Dels har vi ju våra gamla kända områden kring Mariestad, vid Vänern, Torsö och söder om Mariestad vid Vänerkusten. Dessutom har vi en del områden på Vätternsidan, och nu också i Lidköpingsområdet och framförallt då på Kolland.

Skaraborgarna väl vaccinerade
Hittills i år har fyra fall av TBE i Skaraborg inrapporterats. Det låter kanske inte mycket, men enligt Peter Nolskog ska man då ha i åtanke att de flesta TBE-fall brukar komma i augusti-september.

Ökning av antalet fall tycks inte heller hindras av det faktum att allt fler vaccinerar sig.  

– I Västra Götaland har vi numera de flesta fallen utanför Skaraborg. Det är Dalsland och Bohuslän, där vaccinationerna inte har kommit igång på samma sätt som hos oss, som är värst drabbade. Jag har trots allt en känsla av att de som bor där TBE finns i Skaraborg ofta är väl vaccinerade. Och då minskar ju antalet fall som vi hittar just här.

"Bra" fästingsommar i år
Bara cirka tio procent av det totala antalet TBE-fall i Sverige sker i Västsverige, en siffra som Peter Nolskog tror kommer att öka.  

– TBE är ändå relativt nytt här i Västsverige, jag är övertygad om att det har kommit hit de senaste decennierna. Och därför har vi alltså färre fall än så länge. Men jag tror att vi kommer att se en ökning också fortsättningsvis. 

Tror du att det här blir det värsta året när det gäller antalet TBE-fall?

– Ser vi det nationellt är det fler fall än förväntat, jämfört med tidigare år så här långt. Får vi en ”bra” fästingsommar som vi har nu, med lagom fuktighet och lite lagom värme, då trivs fästingarna och då blir det många fall. 

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.