väder

Yr.no kan tvingas spärra användare

Den norska vädersajten yr.no har blivit så populär att den kanske måste spärras för vissa utländska besökare. Om trycket ökar kommer nämligen kostnaderna för sajten att rusa i höjden.

Sedan starten 2007 har antalet besökare i veckan ökat från 200 000 till 4,5 miljoner - mer än hälften kommer från utlandet och andelen svenskar är överlägset störst.

– En av lösningarna som diskuteras är att blockera besök från vissa länder med stor befolkning, till exempel Indien och Kina, säger Mai-Linn Finstad, kommunikatör på Met, Meteorologisk Institutt i Norge.

Varje vecka besöker en och en halv miljon svenskar sajten. Ju mer väderdata som laddas hem i utlandet, desto fler norska skattekronor krävs för att finansiera den omfattande väderinformationen och den norska vädersajten yr.no.

Enligt yr.no ska dock inte vanliga svenskar bli blockerade. På sin hemsida  lugnar de alla vädertokiga svenska med följande besked: "Kära svenskar, ni blir inte blockerade".

P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista