1 av 2
Undersköterskan Emma Larsson har tagit inititativ till lördagens protestmarsch. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Protestlista mot besparingsförslaget. Foto: Cristian Ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Sjukvård

Emma marscherar mot sjukhusbesparingar

1:31 min

120 miljoner kronor – så mycket vill regionens tjänstemän att sjukhusen i Skaraborg ska spara. Det vägrar Emma Larsson, undersköterska på sjukhuset i Lidköping, att acceptera. Nu har hon tagit initiativ till en protestmarsch på lördag mot sparförslaget.

– Det är pirrigt, men jag är väldigt förväntansfull. Egentligen gillar jag inte uppmärksamhet, men det här är ju inte för mig personligen utan för alla. Jag hoppas att det kommer något gott ut av det här, säger undersköterskan Emma Larsson.

Stort intresse
En konsekvens av tjänstemännens förslag är bland annat att akutkirurgin och tumörkirurgin kan komma att flyttas från Lidköping till Skövde, men även andra delar av verksamheten kan komma att påverkas.

– Intresset för lördagens protestmarschen har varit jättestort. Många har kommit fram med egen penna i högsta hugg för att skriva på, säger Emma Larsson.

Varför tror du att folk engagerar sig så mycket?

– Alla behöver ju vården och vem som helst kan bli sjuk. Och många inser nog att vi har en väldigt hög kompetens på sjukhuset här i Lidköping. Börjar man urholka sjukhuset kommer det till slut att försvinna, det är jag övertygad om, säger Emma Larsson.

Tusentals har skrivit på
Över 2 500 namnunderskrifter har samlats in, och dessutom har man 6 000 medlemmar på sin facebooksida som är emot förslaget.

Lördagens protestmarsch utgår från sjukhuset i Lidköping och avslutas på torget.

Den 20 september har styrelsen för Skaraborgs Sjukhus möte, och då kommer man att fatta beslut om man ska godta tjänstemännens sparförslag eller ej.

Cristian Ölund
cristian.olund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista