orientering

79-årige Sture är redo för spurtstrid

1:46 min

Det är inte bara eliten som tävlar i orienteringstävlingen O-ringen. Även barn och äldre är ute och jagar kontroller i skogarna. En av de äldsta heter 79-årige Sture Pettersson och springer för Falköpings AIK.

Inför gårdagens etapp ledde han sin klass, men idag tyckte han att det gick sämre.

– Jag är inte riktigt nöjd, det har varit lite struligt. Men det har varit väldigt varmt. Huvudet hänger inte riktigt med och jag har nog gjort mellan två och fyra bommar, säger Sture Pettersson.

Hur snabbt springer du egentligen ute i skogen?

– Som snart 80-åring ligger min idealtid just nu på runt 12 km/h, då ligger jag oftast ganska bra till i slutstriden.

Det är jämnt i toppen i klass H80, och det är fyra tävlande som just nu fajtas om segern. På morgondagens avslutande etapp blir det extra tufft.

– Det är värst att gå ut först om det är jaktstart, det vill jag helst inte. Istället tar jag gärna en spurtstrid. Då ligger jag bakom ledaren och tar honom de sista metrarna, säger Sture Petterson, som kom trea på dagens etapp och nu ligger tvåa totalt, fyra minuter efter ledaren Ingvar Petersson.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sverigesradio.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.